Riesling Alsace 2021

s DPH: 305 Kč

  • Skladem: < 10 ks

Terroir

Písky a štěrk. Vinice se nachází kolem vesnice Kientzheim a v podstatě na úpatí Grand-Cru Schlossberg. Jihovýchodní expozice

Výroba vína

Extrakce moštu probíhá s maximální pečlivostí díky pneumatickému lisování. Pomalé lisování respektuje hrozny tím, že nedochází k drcení stopek a slupek. Fermentace v dubových sudech nebo nerezových kádích s regulací teploty. Zraje 6 až 9 měsíců až do lahvování.

Uchovává se 5 až 7 let. Dekantovat od 5 let

Párování s jídlem

Tento Riesling se bude hodit mimo jiné k rybí matelote (Za vlajkovou loď francouzských specialit bývá obvykle považována polévka z mořských ryb bouillabaisse. Neméně lahodný zážitek však dokáže připravit i plný talíř její méně známé sestry matelote.


Recept na přípravu tekuté pochoutky, které se pro vytříbenou chuť přezdívá rybářský coq au vin (kohout na víně), nepochází překvapivě z oblastí ležících na okraji moře, ale z vnitrozemí. To je ostatně také jeden z důvodů, proč v téhle polévce s kapkou červeného nebo bílého vína plavou kousky úhoře a jiných sladkovodních ryb. Místní si ji nejčastěji dopřávají zasypanou kostičkami pečiva opečeného na másle, špatná však není ani s vařeným bramborem, salátem nebo křupavým světlým pečivem) nebo perličkám s kysaným zelím.

Kromě spojení s alsaskou kuchyní ladí s chutí mořských plodů, mořskými či sladkovodními rybami, sushi, ale i bílým masem se smetanovou omáčkou, kozí nebo ovčí sýry...

Podávejte při teplotě mezi 8° a 10°.

Alkohol: 13,36 %, Zbytkový cukr: 6,6 g/l, Kyseliny: 7,0 g/l


Párování s jídlem

Tento Riesling se bude hodit mimo jiné k rybí matelote (Za vlajkovou loď francouzských specialit bývá obvykle považována polévka z mořských ryb bouillabaisse. Neméně lahodný zážitek však dokáže připravit i plný talíř její méně známé sestry matelote.


Recept na přípravu tekuté pochoutky, které se pro vytříbenou chuť přezdívá rybářský coq au vin (kohout na víně), nepochází překvapivě z oblastí ležících na okraji moře, ale z vnitrozemí. To je ostatně také jeden z důvodů, proč v téhle polévce s kapkou červeného nebo bílého vína plavou kousky úhoře a jiných sladkovodních ryb. Místní si ji nejčastěji dopřávají zasypanou kostičkami pečiva opečeného na másle, špatná však není ani s vařeným bramborem, salátem nebo křupavým světlým pečivem) nebo perličkám s kysaným zelím.

Kromě spojení s alsaskou kuchyní ladí s chutí mořských plodů, mořskými či sladkovodními rybami, sushi, ale i bílým masem se smetanovou omáčkou, kozí nebo ovčí sýry...

Podávejte při teplotě mezi 8° a 10°.

Alkohol: 12,62 %, Zbytkový cukr: 6,0 g/l, Kyseliny: 6,5 g/l