Víno je minerální, strukturované a dlouhé. Citováno v Guide Hachette 2023
Kientzheim je obklopen 2 klasifikovanými Grand-Cru: SCHLOSSBERG & FURSTENTUM.
Skvělé terroir... Víno je minerální, strukturované a dlouhé.
Terroir
Vrch Schlossberg se rozprostírá v nadmořské výšce 250 až 320 metrů. Toto terroir s vynikající mineralitou vín charakterizuje Ryzlink rýnský a Gewurztraminer díky bohatosti a rozmanitosti minerálů přítomných v půdě (draslík, hořčík, fluor, fosfor). Vinná réva se pěstuje na terasách ve strmém svahu s orientací na jih.
Výroba vína
Extrakce šťávy probíhá s maximální pečlivostí díky pneumatickému lisování. Pomalé lisování respektuje hrozny tím, že nedochází k drcení stopek a slupek. Fermentace probíhá v dubových sudech nebo nerezových kádích s regulací teploty. Zraje 6 až 9 měsíců až do lahvování.
Nejlépe pít po 7 letech pro svěžest jeho aromat a až 14 let pro bohatost jeho aroma terroir.
Párování
Rybí polévka matelote (rybí polévka s s kapkou červeného nebo bílého vína, v níž plavou kousky úhoře a jiných sladkovodních ryb) nebo k šukrutu.
Kromě spojení s alsaskou kuchyní ladně podtrhuje jodizované chutě mořských plodů a má rád řeč soli: mořské plody, mořské či sladkovodní ryby, sushi, ale i bílé maso a la smetana, kozí nebo ovčí sýr...
Podávejte při teplotě mezi 8° a 10°.
Alkohol: 14,2 %, Zbytkový cukr: 2,9 g/l, Kyseliny: 7,6 g/l